Ekonomija na zajednički pogon, 2. deo – valute zajednica

Ove godine KO GRAD GRAD organizuje seriju predavanja i radionica pod nazivom Ekonomija na zajednički pogon, koje se bave iznalaženjem primenljivih modela zajedničke ekonomije, relevantnim za naše prilike, sa fokusom na stanovanje. Od 2. do 4. juna, u okviru drugog dela programa, sa internacionalnim gostima Metju Slejterom i Bret Skotom, diskutovaćemo o komplementarnim valutama, koje imaju za cilj da zaštite ili stimulišu određenu lokalnu ekonomiju. Na samim je zajednicama da prepoznaju i odluče šta bi bili “sastojci”, od kojih bi gradili svoj komplementarni valutni sistem. Pozivamo vas da nam se priključite kako bi smo istraživali kako alternativne valute mogu biti korišćene od strane zajednica u Srbiji.


Metju Slejter: Anarhistička istorija novca

četvrtak 2. juni, 18.00, predavanje, jezik engleski, sa prevodom na srpski
Kulturni centar Rex, Jevrejska 16

Matej Slejter će govoriti o tome kako vladajuće elite, kroz monopol na stvaranje novca, dovode u zabludu, kontrolišu i kradu narod. (jezik engleski, sa prevodom na srpski)

Metju Slejter (Matthew Slater/@matslats) radi na open source softveru za valute zajednica i putuje svetom kako bi dao podršku komplementarnim valutama. Njegov nedavni članak pod nazivom Konflikt je u srcu modernog novca, propagira da je novac potrebno odvojiti od njegove uloge skladištenja vrednosti, kako bi postao pozitivna snaga za društvene promene. Mat veruje u “radikalno davanje”: “Moramo da se otarasimo naših besmislenih opsesija i neproduktivnih poslova i počnemo da radimo sa našim komšijama,” kaže on.


Bret Skot: Avanture u alternativnom finansiranju

petak, 3. juni, 19.00, predavanje, jezik engleski
Impact Hub, Makedonska 21

Bret Skot istražuje kako ljudi širom sveta stvaraju nove pristupe hakovanja budućnosti novca.

Bret Skot (Brett Scott/@suitpossum) je finansijski aktivista i autor knjige Heretički vodič za globalne finansije: hakovanje budućnosti novca. Bret sugeriše da je naša percepcija ekonomije zasnovana na “veoma pogrešnim pričama o poreklu novca i bankarstva”, ali da finansijski sistem možemo omesti stvaranjem relevantnih, alternativnih oblika novca. Njegov Heretički vodič “čitaocima pomaže da razviju raznovrsne, uradi sam alate za avanturu u gerilskom finansiranju i aktvističkom preduzetništvu”.


Ekonomija na zajednički pogon – valute zajednica

petak, 3. i subota, 4. juni, radionica, program je većinom na engleskom jeziku
Kulturni centar Rex, Jevrejska 16

Radionicu će voditi Metju Slejter, Bret Skot i KO GRADI GRAD tim, a možete se priključiti i samo jedan od dva dana.

petak, 3. juni, 12.00 – 17.00
Prvi dan radionice, diskutovaćemo o alternativnim valutama, polazeći od Metjuovog i Bretovog inputa o principima i praksi komplementarnih valuta, kao i o različitim opcijama dostupnim u svetu valuta. Pokušaćemo da uspostavimo zajedničko razumevanje novca i bankarstva, razmotrićemo na koji način postojeći novac i bankarski sistem (loše) služe ljudima u Srbiji, i govoriti o tome šta želimo da vidimo u budućnosti.

subota, 4, juni, 12.00 – 17.00
Drugi dan radionice razgovaraćemo o specifičnostima koje bi alternativne valute mogle da imaju u Srbiji, posebno u vezi sa idejom “ekonomije zajednice” koju razvija KO GRADI GRAD. Skiciraćemo kako bi takva valuta mogla da se pokrene i održi, u početku u Beogradu, i kako bi se uklopila u širu ideju stambenih zadruga koje uzimaju pod kontrolu svoje finansije.

ilustracija: Livia Lima, Alternative Currencies instalacija