Predavanje i razgovor: Izgradnja Madridske komune: trgovi, zajednička dobra i institucije

Kulturni centar Rex
nedelja, 08. jun 2014, 12:00 – 14:00

KO GRADI GRAD vas poziva na nedeljno matine predavanje i razgovor sa Anom Mendez de Andes iz Madrida, pod nazivom “Izgradnja Madridske komune: trgovi, zajednička dobra i institucije”.

Fotografije: @OlmoCalvo i @r2hox, Creative Commons Attribution - Share AlikeOd kad je #španskarevolucija otpočela protestima na trgu Puerta del Sol, politička izgradnja onoga što se naziva “komuna” Madrid, odvijala se kroz različita zastupništava i sredstava, počevši od trgova i lokalnih skupština ustanovljenih 15. maja 2011. do nedavnih biračkih inicijativa koje su učestvovale na izborima za Evropski parlament, održanim 25. maja 2014. Kolektivni i kooperativni odgovori na privatizaciju i finansijalizaciju struktura koje su do sada garantovale društvenu reprodukciju, kao što su stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, javni prostori, mogu se shvatiti kao inicijalno oblikovanje institucija zajedničkih dobara nastalih kroz artikulaciju borbi protiv tretmana tzv. krize “štednjocidom” (austericid), razvoj autonomnih polja delovanja i eksperimentisanje novim načinima institucionalizacije. Sve ove nove konstelacije i eksperimentisanja uporedo otkrivaju i izazivaju bedu starog španskog režima i ukazuju na mogućnost konstitutivnog procesa odozdo.

Ana Mendez de Andes je arhitekta i urbanista. Od 2003. učestvovala je u kolektivnim istraživačkim projektima koji se bave politikom javnog prostora, proizvodnjom dodatne vrednosti u gradovima i urbanim zajedničkim dobarima, kao što su areaciegaurbanacción i Observatorio Metropolitano.

Za one koji žele da se unapred bliže upoznaju sa temama kojima će se predavanje i razgovor baviti, šaljemo nekoliko relevantnih tekstova i linkova:

Španski model, tekst članova Observatorio Metroplitano za New Left Review

Delovi Madrida, video

O usponu nove političke partije Podemos

Na ovom Wetransfer linku se nalaze i tri teksta članova Observatorio Metropolitano: o krizi u Španiji (Crisis in Spain, and elsewhere), o aktivističkom istraživačkom radu grupe i o zajedničkim dobrima (The Commons, social cohesion and the autonomy of social reproduction).