2011: Susreti gradskih entuzijasta i majstora

KGG2-sajt-uz_tekstOd 17. do 19. novembra 2011. u Kulturnom centru REX, po drugi put otvarili smo pitanje Ko gradi grad? i ponudili neke od mogućih odgovora. Pod nazivom Susreti gradskih entuzijasta i majstora, ovogodišnji Ko gradi grad? okupio je građane i građanke koji svojim direktnim delovanjem, sitnim koracima i velikom energijom, a na sopstvenu inicijativu, unapređuju naš zajednički prostor.

Susreti gradskih entuzijasta i majstora bili su zamišljeni kao okupljanje komšija koje se udružuju zarad zajedničkih interesa, pojedinaca koji predlažu rešenja za urbanističke probleme i ljudi koji pozivaju na odgovornost institucije koje zanemaruju interese grada pred interesima krupnog kapitala. To je bio i susret onih neodustalih koji sistematski prijavljuju nedostatke u gradskoj infrastrukturi nadležnim institucijama, onih drugih upornih koji sređivanje ulica, parkova i drugih zajedničkih prostora uzimaju u sopstvene ruke, kao i svih drugih zainteresovanih za ove teme i grad po meri njegovih stanovnika.

Ovi susreti nisu bili samo prilika za međusobno upoznavanje i javno predstavljanje inicijativa već i trodnevna serija razgovora i radionica o značaju građanina kao kontrolora i incijatora urbanog i društvenog razvoja. Šta je priroda ovakvog delovanja i koji su njeni dometi? Koje strategije se koriste u borbi za zajednička dobra i sa kojim rezultatima? Kako proširiti front ove borbe i uključiti veći broj ljudi?

Kao i 2010. godine, Ko gradi grad? započeo je kolektivnim sastavljanjem rečnika, ovoga puta Rečnika gradskih rešenja, koji nam približava različita profesionalna i lična razmišljanja o mogućim i poželjnim promenama u našem okruženju. Sledeće dve večeri bile su posvećene neumornim inicijativama – gradskim entuzijastama i majstorima – koji su predstavili svoje planove i već izvedene akcije.

Na radionicama koje su, tokom dva dana, vodili gosti iz Pulske grupe i zagrebačkog Prava na grad, diskutovalo se i razmenjivala iskustva na značajne teme za inicijative koji se bore za veću ulogu građana u razvoju gradova: omasovljavanje i širenje vizije boljeg grada.

Izveštaje sa svih Ko gradi grad 2 događaja, kao i fotografije i zvučne zapise možete naći na ovoj stranici. Trenutno su u planu aktivnosti za 2012. godinu o kojima ćete uskoro više saznati!