„Stambeno pitanje” uz list Danas

Kliknite za PDF novina

23. februara uz list Danas izlašlo je „Stambeno pitanje”, specijalni dodatak udruženja Ko gradi grad.

Ovim izdanjem želimo da temu stanovanja pomerimo sa pitanja kupovine kvadrata ili uređenja stana i otvorimo prostor da se o stanovanju govori i razmišlja celovito i na drugačiji način. Zato za „Stambeno pitanje”, osim novinara, pišu i govore stanari, podstanari, deložirani, aktivisti, budući zadrugari i posmatrači tržišta nekretnina.

Sa 72 odsto domaćinstava kojima je cena stanovanja težak teret za kućni budžet, Srbija je najnepristupačnije mesto za život u Evropi. Jedna stvar je jasna, dok stambeno pitanje ne pomerimo iz domena ličnog u polje zajedničkog – uključujući i odgovorne politike – teško će nam biti bolje, i pojedinačno i kao društvu.

Zamajac za te temeljne promene vidimo u grupama i pojedincima koji se već udružuju oko pitanja prava na stanovanje. I to kroz direktnu odbranu prava na krov nad glavom, protivljenje nepravičnim cenama komunalija i uzurpaciji javnih preduzeća radi partikularnih interesa, upuštanje u neizvesnost stambenog zadrugarstva kako bi ne samo sebi, već i drugima dali šansu da dođu do stana. U nekima od njih smo i sami aktivni. Verujemo da u ovim kolektivnim naporima leži i naša bolja budućnost.

PDF link: „Stambeno pitanje”


Neke od tema u ovom izdanju:

Upravljanje i održavanje zgrada (str. 3)

Zgradu niko ne može da vodi kao neko ko u njoj živi i svaki dan boravi. Stanovi nisu puki izvor zarade.

Država u stambenom raskoraku (str. 4-5)

Novi Zakon o stanovanju je u delu stambene podrške prilično detaljan, ali zakon bez političke i finasijske podrške nema efekta. Sa državne strane ne postoji nikakav fond koji će finanisrati izgradnju novih stanova, a ceo sistem je građen na toj ideji.

Epidemija deložacija (str. 7)

Osećaj kada izvršitelj odlazi podvijenog repa zbog toga što na svoj konto nije utefterio još koju hiljadu evra, ili kada policija odbija poslušnost ne želeći da izbaci porodicu na ulicu – nešto je neprocenjivo.

Temelji za drugačiju stambenu budućnost (str. 14)

Vlasništvo nad privatnim stanom plasirano nam je kao san kojem treba da težimo. U situaciji u kojoj mnogi ne mogu ni da se kvalifikuju za bankarski kredit, očigledno je da postoji potreba za iznalaženjem rešenja van tog zadatog okvira.


Za „Stambeno pitanje” pišu i govore: Marko Aksentijević, Ana Džokić, Ljubinka Pejčić, Sanja Kljajić, Đorđe Mojović, Živorad Stanković, Mario Kvržić, Branislava Žarković, Jovan Ristić, Radomir Klasnić, Saša Perić, Ana Toader, Branka Havatmi, Julijana Terek, Združena akcija Krov nad glavom, Mladen Bogićević, Ivan Zlatić, Marc Neelen, Vuk Vuković, Saša Kostić, Aleksandar Macura, Iva Marković, Milovan Pavlović, Nebojša Milikić, Zorana Pavlović.

Uredništvo: Ko gradi grad, Dizajn: Katarina Popović, Lektura: Darko Čačić

Ove novine izašle su uz podršku Balkanskog fonda za umetnost i kulturu BAC, u okviru projekta „Which Common Ground for the Balkans”. BAC je podržan od strane Vlade Švajcarske preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Evropske kulturne fondacije (ECF). Sadržaj i zaključci publikacije ne odražavaju nužno stavove Vlade Švajcarske i Evropske kulturne fondacije.